Omgaan met een Meltdown autisme

Wat kun jij, als ouder of begeleider, doen bij een meltdown?

Als de spanning te hoog oploopt, dan kan dit leiden tot een ‘meltdown’. De persoon met autisme kan dan niet meer communiceren met de omgeving en keert naar binnen (shutdown) of vertoont extreem gedrag zoals zelfbeschadiging of boosheid op anderen (meltdown). Als iemand met autisme een meltdown krijgt kan dat worden aangezien voor een woede-uitbarsting. Als er ook op gereageerd wordt alsof het om een woede-uitbarsting gaat is dat erg ongunstig. Een meltdown is geen ‘strijd om de macht’ of een dwingende poging om aandacht te krijgen. Het is een reactie van het lichaam op overbelasting door stress, als gevolg van overprikkeling.

Happy KidsCare werkt met de Geef me de 5 methodiek.

Op de website van Geef me de 5 geven zij antwoord op vragen van ouders en begeleiders van kinderen met autisme.

Geef me de 5 tips om met een meltdown te leren gaan.

Tip 1: Doe je rits dicht

Je rits dichtdoen betekent dat je als, ouder of begeleider, je eigen emotie niet toont. Hoe moeilijk dit ook is. Jouw emoties geven extra informatie en het probleem is juist dat er al te veel informatie in dat koppie zit. Parkeer je emoties dus tot later.

Tip 2: Gebruik Auti-communicatie

Door de Auti-communicatie van Geef me de 5 te gebruiken voor veiligheid en zekerheid. Op een rustige toon spreken, concreet en met uitroeptekens, is hier een onderdeel van.

Tip 3: Geef ruimte

Dit is niet het moment om iets nieuws te leren of om aan te geven wat wel of niet mag en kan. Laat dit zelfs. Wanneer er weer rust is in het hoofd, is er ook weer ruimte voor nieuwe dingen.

Tip 4: Bied een veilige omgeving en activiteit

Bedenk van te voren welke ruimte en activiteit rust bieden en maak van te voren samen de afspraak dat dit is wat CASS gaat doen bij een punthoofd. Herhaal deze afspraak in het moment zelf.

Tip 5: Stel grenzen

Stel grenzen, ook op het moment van het punthoofd, maar pick your battles en stel dus alleen de grens die nu echt nodig is.

Tip 6: Leer van de situatie

Bedenk wat er mis ging en neem deze ervaring mee. Zo kun je samen steeds meer van deze momenten voorkomen.

Tip 7: Wees lief voor jezelf

Je werkt al zo enorm hard! Deze situaties kennen we allemaal, het is niet voor niets dat we hier een item over schrijven.

Ervaringsverhalen

‘’Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: Wat gezellig dat hij er is. ‘’

Lees meer

Meer weten over Happy KidsCare?

“Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: wat gezellig dat hij er is.”

vertel me meer

Waar vindt de logeerbegeleiding plaats?

vertel me meer

Jeugdprofessional Delft, Parttime 28-32 uur p/week

vertel me meer