Help mijn kind luistert niet. Wat doe ik fout?

Ken je het? Het vijf-zes uurtje in de avond? Het “Ik-luister-gewoon-lekker-niet momentje”? De kids zijn moe en eigenlijk is je eigen energieniveau ook tot zero gedaald. Je bent de hele dag druk in de weer geweest. Hoog tijd om lekker te eten en een energieboost te krijgen van het lekkere eten. Maar helaas….het heerlijk ontspannen eten met elkaar, escaleert tot een bom en voor je het weet ben je weer in een fijne discussie of strijd beland. Wat je ook doet: je kind luistert niet. – Judith Nieuwpoort

Het niet luisteren van een kind slurpt energie

Dit moment op de dag kost je als ouder zo ontzettend veel energie. Het is doodvermoeiend, de dag-in-dag-uit strijd met je kind. En de piekmomenten in het probleemgedrag zitten vaak in de ochtend en in de avond. Op deze momenten merk je dat het probleemgedrag van het kind de sfeer in huis beïnvloedt.

Ouders met kinderen waarbij een diagnose is gesteld, maken zich zorgen over het niet luisteren van het kind. Ze slapen slecht en ze voelen zich steeds machtelozer worden. Hierdoor gaan sommige ouders twijfelen aan het ouderschap. “Komt het goed met mijn kind later? Waarom kom ik geen steek verder met dit probleemgedrag? Wat doe ik fout?” 

Het niet luisteren van kinderen, maakt ouders onterecht onzeker

Hoewel er geen handleiding bestaat voor het opvoeden van kinderen, kan je het jezelf wel makkelijker maken. We hebben daarom een handige oefening bedacht om de problemen te doorbreken. Zeker als je iedere dag met probleemgedrag geconfronteerd wordt. Pas het toe als er weer eens een sfeer ontstaat die om te snijden is in jouw gezin. Het kost je hooguit 10 minuten per dag en kan een groot verschil maken in het gedrag van jouw kind.

Probleemgedrag omdraaien via de volgende 3 eenvoudige stappen:

  • Wat kan de positieve intentie zijn van het gedrag van jouw kind? Wat speelt er in zijn/haar wereld?
  • Stel open vragen aan je kind. Wat is er leuk aan de treinen? Waarom vind je dat gamen zo gaaf?
  • Toon interesse en doe eens mee met een spelletje of dansje.

Door in de belevingswereld van je kind te stappen, creëer je weer een band met elkaar. Je kind voelt zich begrepen en gehoord. Het ontdekt dat de balans terugkomt en dat hij niet eerst vervelend gedrag hoeft te tonen, voor hij/zij aandacht krijgt. Er hoeven bijvoorbeeld geen dingen kapot gemaakt te worden om gezien te worden. Of zusjes geplaagd te worden om eindelijk contact te krijgen met mama.

Let maar op… dagelijks 10 minuten aandacht geven met de bovenstaande stappen en je ontdekt dat je kind weer beter naar je luistert. Laat je weten welke verschillen de stappen in jouw gezin hebben gemaakt? Of wellicht heb je iets anders gedaan om het gedrag om te draaien…deel het gerust!

Wil jij meer praktische handvatten? Dan is de training ‘Coach je Kind’ iets voor jou. Kijk hier voor meer informatie.

Ervaringsverhalen

‘’Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: Wat gezellig dat hij er is. ‘’

Lees meer

Meer weten over Happy KidsCare?

“Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: wat gezellig dat hij er is.”

vertel me meer

Waar vindt de logeerbegeleiding plaats?

vertel me meer

Ambulant autisme begeleider (per direct)

vertel me meer