Waarom lukt het bij jullie wel en thuis niet?

We horen het regelmatig terug van ouders. Na de groepsbegeleiding of logeerweekenden vertellen wij enthousiast over de resultaten die je kind heeft behaald. Maar bij jou thuis lijkt het kind het totaal te zijn vergeten en laat hij zijn negatieve gedrag weer zien. Wat frustrerend. In deze blog vertel ik je hoe dit komt, laat ik je zien dat het niet aan jou ligt en adviseer ik je hoe je hiermee om kunt gaan. – Michael de Wolf, jeugdzorgwerker

 

Bij de overdracht hebben wij vaak mooie successen te delen: je kind heeft leuk gespeeld met leeftijdsgenoten, hij gaf zijn grenzen aan en ging niet in discussie. Of zij heeft zelf haar tanden gepoetst en goed geholpen met het schoonmaken van het huis.

Maar wat jij thuis ziet is dat hij overhoop ligt met zijn zusje en zijn bokkenpruik opzet als je hem vraagt zijn kamer te stofzuigen. Je vraagt je af wat je verkeerd doet. Waarom lukt het bij jullie wel en bij ons niet? Zitten we levenslang vast aan hulpverlening? Je voelt je machteloos.

Wat je aandacht geeft groeit

Ik kan heel goed begrijpen dat het frustrerend is. Maar ik wil je graag een andere kant laten zien.

Wanneer een kind bij ons in begeleiding komt, moet het wennen aan de nieuwe omgeving en laat het vaak sociaal wenselijk gedrag zien. Na zo’n 2 maanden kunnen wij dieper met het gedrag aan de slag. Tijdens een logeerweekend zijn wij begeleiders volledig gericht op het kind. Wij zijn daar op dat moment puur en alleen voor de veiligheid en de ontwikkeling van de jongeren. En wat denk je? Wat je aandacht geeft groeit! In 48 uur maakt het kind een flinke groei door.

Wees blij en trots

Realiseer je eens hoe anders dat is in de gezinssituatie, waar allerlei stressoren van buitenaf meespelen. Je werkt misschien de hele week, er zijn broertjes en zusjes die voortdurend aandacht vragen, het huishouden, en als je thuiskomt wil je ook even ontspannen. Logisch toch dat het in de setting van Happy Kids Care gemakkelijker gaat? Natuurlijk gunnen wij jou en je kind dat jullie verder komen. En wij zien ook daadwerkelijk wel die ontwikkeling. Hoe zou het voor jou zijn om blij en trots te zijn op zijn resultaten? Zelfs al is het niet per se in de juiste setting?

Van elkaar leren en samenwerken

Jij bent de bekwame professional in de thuissituatie. Jij kent jouw kind door en door. Onze ideologie is dat we van elkaar leren en met elkaar samenwerken. Dat er vertrouwen en openheid is. De overdracht is een moment waarop wij de tijd nemen om te vertellen waaraan we hebben gewerkt en hoe het is gegaan. En omgekeerd horen wij graag van je hoe het thuis ging. Laat het ons weten waarom het moeilijk was. Met onze blik van buitenaf zien wij mogelijk weer invalshoeken om iets anders te proberen. We kunnen je tools aanbieden om onze methode passend te maken voor jouw situatie.

Vier tips

Tot slot geef ik je vanuit mijn professie maar zeker ook vanuit het hart de volgende adviezen mee:

  • Hou je ogen open. Zie wat er wel goed gaat en wees trots.
  • Kijk niet alleen in de verte maar ook in de breedte. Ga op zoek naar nieuwe invalshoeken voor jouw situatie.
  • Doe een beroep op ons, begeleiders. Wij zijn je wegverbreders. Wij zetten graag onze creativiteit in om samen oplossingen te vinden.
  • Zorg goed voor jezelf. Dan is zorgen voor een ander makkelijker.

Ervaringsverhalen

‘’Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: Wat gezellig dat hij er is. ‘’

Lees meer

Meer weten over Happy KidsCare?

“Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: wat gezellig dat hij er is.”

vertel me meer

Waar vindt de logeerbegeleiding plaats?

vertel me meer

Ambulant autisme begeleider (per direct)

vertel me meer