In gesprek met Marissa..

Marissa is sinds 2019 een van onze Happy Teammembers en met veel plezier werkzaam bij Happy KidsCare. Inmiddels is zij nu ruim een jaar moeder van een dochter.

Marissa heeft ontzettend veel affiniteit met de doelgroep, onder andere doordat Marissa op 15 jarige leeftijd zelf de diagnose ADD heeft gekregen. Achteraf gezien was dit te laat in haar leven en had er veel voorkomen kunnen worden wanneer zij eerder een diagnose had gekregen.

Marissa haar bassischool periode bijvoorbeeld, was niet zo’n fijne tijd om aan terug te denken. Door docenten werd er vaak gezegd dat ze veel dingen vergat en haar werk niet netjes maakte. Daarnaast lukte het haar vaak niet om op te letten bij de les en werd zij vaak vergeleken met haar oudere zus, die wel netjes schreef en bepaalde dingen wel kon laten lukken.

Marissa vergeet nooit meer dat ze een keer heel trots was, omdat het haar gelukt was aan haar huiswerk te denken en dit ook te maken. Toen zij in de klas het huiswerk gingen nabespreken, bleek Marissa het verkeerde huiswerk gemaakt te hebben. De leerkracht werd toen boos op Marissa en noemde haar lui en onoplettend.

De basisschool periode was voor Marissa een aaneenschakeling van minder prettige momenten waar Marissa door gevormd is. Als Marissa eerder de diagnose had gekregen was haar waarschijnlijk veel leed bespaart gebleven en had zij een hele andere basisschool periode gehad. Op de school waar Marissa zat waren er vooral veel vooroordelen en dat spookt nog dagelijks door haar hoofd. Maatwerk aangepast op de leerling en vanuit een positieve insteek, had Marissa in deze periode erg goed kunnen helpen.

Vanaf het moment dat Marissa de diagnose ADD kreeg ging er een wereld voor haar open. Zij kon vanaf dat moment zichzelf leren begrijpen en alles wat er daarvoor in haar leven gebeurd was een plekje geven. Ze wist eindelijk waarom ze dingen deed, of waarom het haar juist niet lukte om bepaalde dingen te doen. Marissa heeft een eigen gebruiskaanwijziging gevonden, waardoor ze zichzelf steeds beter leert begrijpen, accepteren en aanpassingen in haar leven kan maken welke voor haar werken.

Dit pad is niet altijd gemakkelijk geweest en hierin heeft zij veel zelf moeten zoeken wat er voor haar werkt en bij haar past. Onder andere om deze reden wil Marissa er heel graag zijn voor gezinnen waarbij soortgelijke uitdagingen voortkomend uit een diagnose aanwezig zijn, hen ondersteunen hun eigen pad te vinden en te onderzoeken wat er specifiek voor hen werkt.

Marissa is helemaal in haar element bij Happy KidsCare. Een van haar krachten is dat ze zich heel goed kan aanpassen aan een kind, om zo een goede samenwerking te bewerkstelligen. Ze kijkt niet wat er moet gebeuren, maar wat er kan gebeuren en kijkt hierbij verder dan alleen het gedrag.

Een voorbeeld hiervan is dat er een meisje was welke het erg lastig vond om zich aan haar structuur te houden en waarbij alleen picto’s niet goed werkten. Dit meisje miste een stukje intrinsieke motivatie. Echter, was dit meisje erg creatief en visueel ingesteld en hebben picto’s haar eerder in haar leven geholpen om zich aan haar structuur te houden. Ook Marissa had door te overleggen met dit meisje het idee dat het haar juist enorm zou helpen om dezelfde methode voort te zetten maar dan net met een andere inslag.

Samen met haar heeft Marissa Animé picto taakkaarten gemaakt, waarbij ieder Anime karakter bepaalde eigenschappen heeft welke ze hebben gekoppeld aan een bepaalde taak. Hierdoor raakte het meisje enorm gemotiveerd om haar taken te doen.

Marissa vindt het ook belangrijk om ouders in het begeleidingsproces te betrekken. Het is vooral belangrijk dat ouders achter de begeleidingsvorm staan en zich deze eigen (kunnen) maken. Marissa bespreekt haar ideeën met de ouder(s) en ook de ouder(s) hebben vaak ideeën over hoe ze iets het beste kunnen aanpakken. In overleg met elkaar maken ze plannen.

Soms kunnen kinderen bepaald gedrag laten zien, waar een ouder gefrustreerd van raakt. Marissa benoemt dan wat er gebeurt en waarom het kind zich zo gedraagt. Een ouder krijgt hierdoor veel meer inzicht in het gedrag en daardoor ook begrip. Het geeft veel rust om te begrijpen waarom een kind doet wat hij/zij doet.

Voor elkaar en met elkaar! Je staat er niet alleen voor.

Meer weten over Happy KidsCare?

“Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: wat gezellig dat hij er is.”

vertel me meer

Waar vindt de logeerbegeleiding plaats?

vertel me meer

Jeugdprofessional Delft, Parttime 28-32 uur p/week

vertel me meer