7 Tips om conflictloos thuis te komen

Een vader kwam eens bij mij langs en het hij vond het heel moeilijk om toe te geven, maar hij vond het heel vervelend dat zijn kinderen hem direct om zijn hals vlogen als hij de voordeur opendeed en nog niet binnen was gelopen.

Hij had nog niet eens de tijd om zijn tas op de grond te zetten…. De kinderen schreeuwden door elkaar heen, terwijl zijn vrouw in de keuken stond te koken.

Hij vond het erg vervelen dat hij zo reageert, maar het lukte hem niet om anders te reageren. Voor hij er erg in heeft roept hij naar de kinderen dat ze hem met rust moesten laten.  Daarop schreeuwt zijn vrouw vanuit de keuken direct met opmerkingen; “ik ben de hele dag met die kinderen in de weer geweest, lekker gezellig ben jij weer”…

Deze conflicten vinden iedere avond plaats. Hij is er helemaal klaar mee. Er wordt niet meer gesproken op een ‘normale’ toon en de sfeer is super gespannen. Het is niet meer uit te houden thuis!

Vader neemt contact op met Happy KidsCare, hij weet niet meer wat hij kan doen!

Na het delen van zijn verhaal stelde ik hem de vraag,

“Wat zou je zelf kunnen doen om er voor te zorgen dat je direct bij thuis komst er voor je dochters kunt zijn?”

Deze vraag zette hem aan het denken, want hij houdt ontzettend veel van zijn vrouw en kinderen. Ontzettend vaak heeft hij zichzelf ook deze vraag gesteld, zonder een antwoord te hebben. En toch, als je het met een ander bespreekt komen ineens de beste ideeën omhoog!

Een probleem kun je niet oplossen op het zelfde denkniveau dat het is ontstaan. Het helpt juist om dit met iemand anders te bespreken, omdat dan een ander deel van je brein aan de slag gaat om creatieve oplossingen te vinden.

Wellicht helpt het jou ook op weg!

Hij kwam met de volgende oplossingen:

  • in de auto op weg naar huis alvast zijn werkgevoel achter laten
  • zich focussen op de blije gezichten van zijn vrouw en kinderen
  • afspraken maken met zijn kinderen over zijn thuiskomst
  • bij thuis komst even naar zijn kantoor/kamer gaan om rustig op adem te komen
  • een krantje lezen, tv kijken voor 5 minuten om vervolgens de rest van de avond met zijn gezin door te brengen
  • een ander moment overleggen met zijn vrouw, hoe ze dit het beste kunnen aanpakken, zodat er geen onnodige discussies plaats vinden
  • mee schreeuwen en springen!

Waarschijnlijk ploppen er bij jou nu nog meer ideeën omhoog, wat je kunt doen…

Er zijn dus verschillende manieren hoe je jezelf kunt opstellen bij thuiskomt. Vaak worden we zo geleefd en lopen de irritaties hoog op, dat we niet meer nadenken over wat we eigenlijk nodig hebben om er voor de ander te kunnen zijn.

Dit geldt natuurlijk ook voor de kinderen zelf. Als ze lange tijd achter elkaar humeurig zijn, kan je je afvragen wat er aan scheelt. Misschien hebben ze het nodig om ergens in uitgedaagd te worden, of willen ze juist even helemaal alleen zijn. Geef ze de ruimte en stel de juiste vragen!

Ben je nieuwsgierig naar meer mogelijkheden?

We organiseren regelmatig vader & kind, maar ook moeder & kind weekenden. Tijdens deze weekenden van Happy KidsCare organiseren we verschillende activiteiten voor jou en je kind. Je leert elkaar op een hele andere manier kennen, ontmoet gelijkgestemden en je bent er echt helemaal tussen uit!

Er zijn je al vele ouders voorgegaan en zo’n weekend maakt een blijvend positieve indruk op de relatie die je samen met je kind hebt. Vind hier alle informatie over het ouder & kind weekend.

Ervaringsverhalen

‘’Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: Wat gezellig dat hij er is. ‘’

Lees meer

Meer weten over Happy KidsCare?

“Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: wat gezellig dat hij er is.”

vertel me meer

Waar vindt de logeerbegeleiding plaats?

vertel me meer

Jeugdprofessional Delft, Parttime 28-32 uur p/week

vertel me meer