Het verhaal achter het gedrag

Home » Nieuws » Het verhaal achter het gedrag
doe eens normaal werkt averechts, want wat is normaal? Geef in plaats daarvanje kind positieve aandacht

"Positieve aandacht laat je kind en jullie band groeien"

"Doe eens normaal"

Judith Nieuwpoort

"Doe eens normaal". Hoor je jezelf dat ook regelmatig zeggen?

In dit blog leggen we graag uit, wat er bij een kind gebeurt. Waarom hij doet wat hij doet. We hopen dat je hierdoor meer inzicht gaat krijgen over het gedrag van je kind. We gebruiken de hij vorm in onze tekst voor de leesbaarheid.

Een kind heeft echt geen enkel idee wat normaal is en wat hij dan wel kan doen. Het is goed om dan te benoemen wat wel mag, dan kan hij vaak zijn gedrag direct aanpassen.

Vraag jezelf ook eens af waarom jij zegt; "doe eens normaal".

Wat doet je kind precies? Is het een manier voor jou om een bepaalde controle te hebben? Ben je bang hoe andere mensen zullen reageren?

Een kind kan vaak heel goed zelf aangeven wat hij wilt.

Mijn neefje ging van jongs af aan rennen, nadat hij heeft gegeten. Je kunt denken dat is niet goed voor je maag, je hebt net gegeten.

Kinderen denken nog niet na over wat ze doen, zij doen gewoon. Als hij aanvoelt dat hij wilt rennen, gaat hij rennen, omdat dat goed is voor hem op dat moment.

Kinderen reageren heel erg vanuit een impuls, een drang die ze voelen op dat moment.

Als zijn ouders dat tegen hadden gehouden, leert hij niet meer om op zijn eigen impulsen te vertrouwen.

Een ander mooi voorbeeld; Een jongen (6 jaar) gaat regelmatig op zijn kop staan. Keer op keer wijzen zijn ouders hem erop dat hij dat niet moet doen en daarmee moet stoppen.

Totdat ze hoorden dat op zijn hoofd staan juist rust geeft in zijn hoofd. Zijn ouders gaven de jongen de mogelijkheid om op de bank of op zijn bed ondersteboven te hangen, zodat (mocht hij vallen) hij zacht valt...

Laat een kind zijn impulsen vertrouwen

Wat is nu belangrijker dat een kind leert: vertrouwen op zijn impulsen of dat hij doet wat jij zegt? (Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen).

Jij wilt uiteindelijk dat jouw kind doet wat voor hem goed is. Als jij heel vaak reageert op bepaald gedrag, zal dat gedrag langer aanhouden. Het maakt geen indruk meer op hem, omdat hij al weet hoe jij gaat reageren en zich al voorbereid op jouw reactie!

Geef positieve aandacht aan je kind

Schenk jij er geen aandacht meer aan, dan zal dat gedrag sneller weggaan. Een kind heeft nog liever negatieve aandacht dan helemaal geen aandacht.

Een goede manier om positieve aandacht te geven, is benoemen wat er wel goed gaat. Als je kind rustig aan het spelen is, complimenteer hem of haar dan. Als je ziet dat hij twinkeloogjes heeft, benoem dat. Loop eens langs en geef spontaan een knuffel.

Merk op wat dat met je kind doet! Zo wel je kind als jij gaan veel meer in harmonie zijn met elkaar.

Wil jij een heel weekend op een positieve manier aandacht hebben voor jullie band? Dan is een ouder & kind weekend iets voor jou. Kijk hier voor data van de Vader & Kind weekenden. En hier voor de Moeder & Dochter en Zoon weekenden.