Vader & kind outdoorweekend

Het 1e vader & zoon weekend is in 2016 georganiseerd door Judith Nieuwpoort. Ze heeft er een blog over geschreven.

Lees je mee? Binnenkort organiseren we weer een vader & kind (meiden kunnen ook mee!)


Wow, het 1e weekend voor vader & zoon is een feit! Ik zit nog in de adrenaline kick van het prachtige weekend! Zo mooi om de vaders & zonen bij elkaar te zien, daar zijn bijna geen woorden voor.

Het doel van dit weekend is om de band tussen vader & zoon te versterken aan de hand van diverse activiteiten.

Samen met Henk van der Poel, Offtrack Jeffrey von Kriegenbergh, 100%Buiten & Zazie Rijnbeek, Happy KidsCare konden we dit bijzondere weekend organiseren bij Outdoor Valley

Rolmodel

Als vader ben je het rolmodel, voorbeeld, voor je zoon/dochter. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de rol van vader ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. In de praktijk kom ik echter veel meer in contact met moeders dan met vaders. Moeders signaleren eerder de problemen en vaders zien niet snel ergens een probleem in en anders lossen ze het het liefst zelf op, zonder hulp van buitenaf.

Afijn, dit weekend konden de vaders bouwen aan een (nog) sterkere band met hun zoon.

Samenwerken

Het 1e weekend met 7 vaders & 8 zonen startte op zaterdag om 9.00 uur en duurde tot zondag 14.00 uur.

Tijdens het bouwen van een katapult gingen de mannen direct aan de slag met het zware werk. De zonen werden erbij betrokken door het verzamelen van de juiste materialen, ze werden door hun vader gecoacht om het touw op de juiste manier vast te maken aan de balken en ze werden ge- instrueert hoe ze het beste de bal in de katapult konden afschieten, zodat hij zover te mogelijk kwam.

Vooral saamhorigheid werd er gecreëerd op het moment dat ik in een kano werd gezet en er vanuit de katapult geen ballen, maar eieren werden afgeschoten hahaha…..pffff ik had nog nooit alleen in zo’n kano gezeten…..

Je begrijpt dat de toon voor de rest van het weekend op deze manier goed is neergezet! En daar offer ik mij graag voor op  haha:-)

ppff voor het eerst in een kano....

Trots

Een ander mooi moment was het spijker slaan. In een grote boomstam mocht een spijker geslagen worden met de smalste kant van de hamer. Dé manier om je mannelijkheid te tonen en het leek makkelijker dan het was.

De kinderen juichten hun vader toe op het moment dat ze de spijker raak sloegen. Ontroerend om te zien, hoe de blijdschap van de gezichten afspatten.

Dit zijn de momenten om te koesteren, dit zijn de momenten dat het er niet toe doet:

✘ hoe je presteert op school

✘ hoe vaak je teleurgesteld bent geraakt

✘ hoeveel ruzie je met elkaar maakt

✘ hoe vaak je boos bent op elkaar

Koesteren

➨ Dit is zo’n moment dat je met elkaar iets heel leuks doet, samen met andere mensen die precies begrijpen door welke processen je gaat, zonder dat je er diep gaande gesprekken over hoeft te voeren

➨ Dit is zo’n moment dat je als vader beseft hoe belangrijk je voor je zoon bent

➨ Dit is zo’n moment dat een kind trots is op zijn vader, omdat hij een spijker raakt met de smalste kant van de hamer……

➨ Dit is zo’n moment die in je hart gegrift staat, als je merkt dat je weer in die vicieuze cirkel stapt van teleurstelling, controle, schuldgevoel, schaamte, frustratie

➨ Dit is zo’n moment waar je aan terugdenkt en al die hoge verwachtingen onbelangrijk zijn

➨ Dit is zo’n moment dat je er achter komt waar het eigenlijk om gaat

✔ Er voor elkaar kunnen zijn

✔ Weer trots op elkaar kunnen zijn

✔ Elkaar steunen en coachen, zodat het beste naar voren kan komen

✔ Weer meer lachen en ontspannende dingen doen

Op momenten dat de teleurstelling en frustraties weer de kop op steken, kun je terug denken aan dit moment en jezelf een halt toe roepen.

Je kunt tegen jezelf zeggen;“Stap eruit” en nadenken over “Wat heb ik nodig en wat heeft mijn zoon nodig om zijn dagelijkse leven zo succesvol mogelijk, op zijn manier, te laten verlopen. Hoe kan ik hem daarbij helpen?”

Vertrouwen

’s Avonds na de BBQ en het boogschieten kwamen we bij elkaar rond het kampvuur. Dit is waar de kinderen zo naar uit keken. Marshmallows maken boven het vuur 🙂

Er hing zo’n gemoedelijke sfeer, goede gesprekken werden gevoerd, de moeheid sloeg toe en op de achtergrond hoorde ik Tyfoon zingen

♫ ♫ Zonder donker kan het licht zichzelf niet kennen
Vandaar de onwetendheid rond 5 december
De wereld draait door , we deinen mee en houden vast
Verandering is confronterend , ik ervaar het elke dag♫ ♫ 

We sloten een prachtige dag af en maakte ons klaar voor een goede nacht.

Doorzetten

De volgende ochtend stond de modderrace op het programma. Een spannend onderdeel, omdat heel veel kinderen niet vies wilden worden, geen zin hadden om hard te lopen en niet goed wisten wat ze te wachten stond.

De vaders werden ook nog eens gescheiden van hun zoon bij de start en dat gaf een extra uitdaging.

Halverwege kwamen de vaders & zonen weer samen en hielpen ze elkaar om de hindernissen te overwinnen. Er werd gelachen, een traantje gelaten, geschreeuwd en vooral doorgezet. Vol kracht, positiviteit en adrenaline werden de hindernissen overwonnen en volbracht iedereen de eindstreep.

Mooie metafoor voor het dagelijkse leven waarin je ook te maken krijgt met weerstand en je teruggeworpen wordt op jezelf en je doorzettingsvermogen om te komen waar je wilt zijn!

Afsluiting

Het weekend werd afgesloten met een lunch en een luid applaus voor alle deelnemers.

We kijken terug op een fantastisch weekend!

Binnenkort organiseert Happy KidsCare unieke vader & kind, maar ook moeder& kind weekenden!

Check de data voor het volgende weekend! Ik kan je vertellen dit weekend zal je altijd bijblijven 🙂