”Doe eens normaal”

“Doe eens normaal”. Hoor je jezelf dat ook regelmatig zeggen? Een kind heeft echt geen enkel idee wat normaal is en wat hij dan wel kan doen. Benoem in plaats daarvan het gedrag dat je wel wilt zien om je kind te laten weten welk gedrag wel wenselijk is. – Judith Nieuwpoort

Vraag jezelf ook eens af waarom jij zegt; “doe eens normaal”. Wat doet je kind precies? Is het een manier voor jou om een bepaalde controle te hebben? Ben je bang hoe andere mensen zullen reageren?

Een kind kan vaak heel goed zelf aangeven wat hij wilt

Mijn neefje gaat van jongs af aan rennen nadat hij heeft gegeten. Kinderen denken nog niet na over wat ze doen, zij doen gewoon. Als hij aanvoelt dat hij wilt rennen, gaat hij rennen, omdat dat goed is voor hem op dat moment. Als zijn ouders dat tegen hadden gehouden, leert hij niet meer om op zijn eigen impulsen te vertrouwen.

Een ander mooi voorbeeld; Een jongen (6 jaar) gaat regelmatig op zijn kop staan. Keer op keer wijzen zijn ouders hem erop dat hij dat niet moet doen en daarmee moet stoppen. Op het moment dat ze erachter kwamen dat op zijn hoofd staan rust geeft in zijn hoofd, gaven ze de jongen de mogelijkheid om op de bank of op zijn bed ondersteboven te hangen, zodat (mocht hij vallen) hij zacht valt…

Laat een kind zijn impulsen vertrouwen

Wat is nu belangrijker dat een kind leert: vertrouwen op zijn impulsen of dat hij doet wat jij zegt? (Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen). Jij wilt toch ook dat jouw kind doet wat voor hem/haar goed is? Als jij heel vaak reageert op bepaald gedrag, zal dat gedrag langer aanhouden. Je maakt ook geen indruk meer op je kind, omdat hij al weet hoe jij gaat reageren en zich al voorbereid op jouw reactie!

Geef positieve aandacht aan je kind

Schenk jij er geen aandacht meer aan, dan zal dat gedrag sneller weggaan. Een kind heeft nog liever negatieve aandacht dan helemaal geen aandacht. Een goede manier om positieve aandacht te geven, is benoemen wat er wel goed gaat. Als je kind rustig aan het spelen is, complimenteer hem of haar dan. Als je ziet dat hij twinkeloogjes heeft, benoem dat. Loop eens langs en geef spontaan een knuffel. Merk op wat dat met je kind doet! Zo wel je kind als jij gaan veel meer in harmonie zijn met elkaar.

Wil jij een heel weekend op een positieve manier aandacht hebben voor jullie band? Dan is een ouder & kind weekend iets voor jou.

Ervaringsverhalen

‘’Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: Wat gezellig dat hij er is. ‘’

Lees meer

Meer weten over Happy KidsCare?

“Vroeger stootte ik Lex van me af, maar nu denk ik: wat gezellig dat hij er is.”

vertel me meer

Waar vindt de logeerbegeleiding plaats?

vertel me meer

Ambulant autisme begeleider (per direct)

vertel me meer