Dani uit logeren bij Happy Kids Care

Danny uit logeren bij Happy Kids Care

In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan muziek maken. En niet zonder succes. Onder de artiestennaam DJ Just Dani brengt de nog maar elfjarige Dani zijn zelf gecomponeerde nummers al uit op Spotify en Youtube. In zijn kamertje staat een indrukwekkende set beeldschermen, computers, dj-lampen en muziekapparatuur. “Muziek maakt hem rustig.” vertelt Margarita, de moeder van Dani. Zo kalm is Dani niet altijd. Zijn autisme gaat vaak gepaard met moeilijk gedrag. Dat gaf in het gezin zoveel onrust, dat de ouders van Dani hulp zochten bij Happy KidsCare Logeren.

“Mensen met autisme zien en horen de wereld zoveel voller. Met zoveel meer beeld en geluid. Dani hoort alle onderdelen in een liedje en daardoor kan hij zelf ook al die onderdelen weer in zijn eigen muziek stoppen” zegt Margarita bewonderend.
Vanachter zijn beeldschermen legt Dani, bijna over zijn woorden struikelend van enthousiasme, uit hoe hij te werk gaat. “Eerst zoek ik alle onderdelen bij elkaar, drums, akkoorden een melodietje. En daarna voeg ik alles samen.” Muziek draaien voor grote menigten blijkt niet de droom te zijn van Dani. Zijn doel is bescheidener, maar zeker zo mooi. “Het is zo leuk dat als je een ritme in je hoofd hebt van een liedje dat nog niet bestaat, je het dan zelf kan maken. En als andere mensen er dan ook nog naar willen luisteren.”

Dani uit logeren bij Happy Kidscare

Wanhopig

Margarita en Erwin zagen toen Dani nog maar een baby was al dat hij ander gedrag vertoonde dan andere baby’s. Toen hij vijf jaar oud was en de diagnose autisme werd gesteld, ging er een wereld voor hen open”. We hebben heel veel gelezen en cursussen gevolgd om Dani beter te begrijpen en op te voeden.”, vertelt Margarita. “Toen Dani wat ouder werd, had hij vaak boze buien. Hij zei lelijke dingen tegen zijn broertjes en was ook fysiek agressief. Maar hij is eigenlijk een heel lieve jongen en achteraf had hij altijd spijt. Op een gegeven moment waren we wanhopig. We wisten niet meer wat we moesten doen. We gingen op zoek naar hulp, enerzijds voor Dani en anderzijds ook om de rest van het gezin de ruimte te kunnen geven. Zo kwamen we bij de logeerweekenden van Happy KidsCare terecht.”

Logeren met een dubbel doel

Dani uit logeren bij Happy Kids Care

Een weekend per maand ging Dani logeren bij Happy KidsCare. “In het begin stond hij niet te juichen” zegt Margarita. “Het was moeilijk voor ons om hem daarheen te brengen. Maar we wisten dat het het beste voor hem was”.

De logeerweekenden van Happy KidsCare hadden een dubbel doel. Dani leerde er sociale vaardigheden en het gezin had de gelegenheid om op te laden en met de broertjes leuke dingen te doen, waar Dani geen zin in had. Zoals naar de bioscoop of de dierentuin.

“Voor kinderen met autisme is samen spelen en rekening houden met een ander niet vanzelfsprekend. En hygiëne, bijvoorbeeld je handen wassen, zou vanzelf moeten gaan. Maar daar is stap voor stap instructie voor nodig. Hoe doe je dat en waarom is dat belangrijk? Als moeder heb je niet altijd tijd om daar uitgebreid bij stil te staan. Dus dat heeft hij in de logeerweekenden geleerd en geoefend.”

Duidelijke doelen en niet opgeven

Al snel legde Dani zich neer bij de situatie. Hij kreeg ook zelf door dat hij bepaalde dingen in de logeerweekenden had geleerd. Of nieuw eten had geproefd. Margarita: “Dan zei hij: ‘Ik weet nu dat ik paprika’s lust. Dani vroeg me: ‘Waarom ben ik hier? Wat moet ik leren’. Als de doelen voor hem duidelijk zijn, dan gaat hij er helemaal voor.

Het gedrag van Dani is heel veel veranderd en verbeterd. De agressiviteit is zo goed als weg, hij kan samenwerken en samen spelen. Zijn autisme gaat hem op bepaalde gebieden wel in moeilijkheden brengen. Maar het feit dat ik weet dat hij niet makkelijk opgeeft, geeft mij veel rust. Dan denk ik: Dan komt het goed.”

Dani uit logeren bij Happy kidscare

Dani bezocht de logeerweekenden van Happy Kidscare en kreeg daarnaast ambulante begeleiding thuis van zorgmedewerker Milou Buschman.